Preventief

Preventief

Belastbaarheid
Er wordt door de afdeling ‘praktische inspanningsfysiologie’ van CVB veel onderzoek gedaan naar de belastbaarheid van werknemers. Bij bijvoorbeeld stress en burn-out is gewoonlijk sprake van (extreme) vermoeidheid.

Uit het belastbaarheidsonderzoek komt terug dat bij overmatige en structurele stress het metabolisme (energiestofwisseling) volledig ontregeld is. Dat wil zeggen dat het lichaam van de twee belangrijke brandstoffen (vetten en suikers/ koolhydraten) voornamelijk er slechts een van beide gebruikt (suikers/ koolhydraten). Omdat de voorraad daarvan zeer beperkt is ontstaat moeheid.

Herstel kan positief beïnvloed worden door een beweeg- en voedingsinterventie te adviseren waarbij het lichaam geleerd wordt ook weer gebruik te gaan maken van vetten. Gevolg daarvan is meer energie waarmee ruimte ontstaat voor het vinden van een oplossing voor de reden van de stress of b.v. ‘burn-out’.

Bovendien wordt daarmee de welbekende vicieuze cirkel doorbroken. Maar ook hier geldt: ‘Voorkomen is beter dan genezen’.

Scroll naar boven